žaludeční vředy
Žaludek je dutý orgán trávicí soustavy. Jeho úkolem je chemické a z části mechanické rozložení potravy. Chemická část procesu se děje pomocí žaludeční (chlorovodíkové) kyseliny, kterou si žaludek vyrábí. Tato kyselina je velmi silná (pH 1 až 2). Aby nedošlo k poškození samotného žaludku, jsou jeho stěny obaleny speciálním hlenem, který kyselinu udržuje pouze v žaludku. Nebezpečná situace přichází tehdy, když hlen nechrání žaludeční stěny dostatečně. Pak dochází k natravování žaludečních stěn - hovoříme o žaludečním vředu.
Jedná se o vážné zánětlivé onemocnění, které musí léčit odborník. Je mnoho rizikových faktorů, které vás do takového stavu mohou dovést. Především se jedná o špatnou životosprávu. Vyhněte se dlouhodobému stresu. Dodržujte harmonogram přijímání potravy. Jezte v klidu zdravá jídla. Snad nejhorší kombinací je jíst hlavní jídlo v 5 hodin odpoledne, odbíhat od stolu (pokud vůbec sedíte) a "oběd", který se za normálních okolností podává v teplém stavu, jíst studený.
Dalšími riziky jsou velmi kořeněná nebo vřelá jídla. Nemoci napomáhá alkohol a kouření. Bohužel i některé léky vám žaludeční vřed mohou přivodit, protože obsahují látky, které oslabují žaludeční hlen. Ohroženi jsou i lidé, kteří prodělali operaci žaludku.
Prvními příznaky bývá bolest v oblasti žaludku a to zvláště po jídle. Ale jsou i tací, kteří si nemoci vůbec nevšimli, dokud nenastaly vážnější komplikace. Klasickým projevem je snížení hmotnosti. Vaše tělo si bolest spojí s přísunem jídla a může vám omezit chuť nebo pocit hladu. Dalším indikátorem je krev ve stolici, nevolnost a zvracení.
Žaludeční vřed není rozumné brát na lehkou váhu. Pokud by došlo k enormnímu zúžení žaludeční stěny, mohly by se kyseliny dostat do některých z vedlejších orgánů (játra, slinivka,..). I bez protržení se jedná o závažnou nemoc, která může končit smrtí.