platba a doprava doprava a platba     kontakty kontakty

Biohacking s Green idea. Jak podpořit zdraví, vitalitu a aktivní život

Biohacking s Green idea. Jak podpořit zdraví, vitalitu a aktivní život
Biohacking s Green idea. Jak podpořit zdraví, vitalitu a aktivní život
Biohacking s Green idea. Jak podpořit zdraví, vitalitu a aktivní život

| Doba čtení: 6 min |

Biohacking je stále populárnější mezi lidmi, kteří hledají cesty, jak podpořit své zdraví, vitalitu a celkovou kvalitu života. I když tento termín může znít jako moderní trend, jeho principy lidé využívají již dlouhá léta, aniž by o tom věděli. Jedná se totiž o aktivní a vědomý přístup k vlastnímu zdraví, který zahrnuje sledování a upravování tělesných funkcí pomocí technologií, denních návyků a doplňků stravy. Cílem je posílit tělesnou i duševní kondici a udržet si životní energii a pohodu co nejdéle.

Co jsou telomery a jakou roli hraje v procesu stárnutí telomeráza

Abychom lépe pochopili, jak aktivní přístup k vlastnímu zdraví a biologii může ovlivnit délku a kvalitu života, je důležité vysvětlit úlohu telomer v tomto procesu. Telomery jsou ochranné konce chromozomů, které chrání DNA při každém buněčném dělení. S každým dělením se však telomery zkracují, což přispívá k procesu stárnutí. Enzym telomeráza dokáže obnovovat ztracené úseky telomer a prodlužovat je, tím zpomaluje stárnutí buněk a udržuje je zdravé. Na aktivitu tohoto enzymu má vliv genetika, ale svou roli hrají i další faktory, které můžeme sami ovlivnit. Patří sem zejména správný životní styl, včetně vyvážené stravy, dostatečného spánku a užívání vhodných doplňků stravy. Objev telomer a telomerázy byl v roce 2009 oceněn Nobelovou cenou, což podtrhuje jejich význam a důležitost v oblasti lékařství a fyziologie.

Jaké jsou klíčové oblasti biohackingu a jaký mají vliv na kvalitu života

Biohacking se zaměřuje na optimalizaci zdraví prostřednictvím několika klíčových prvků, které společně přispívají k lepší kvalitě života a dlouhověkosti. V následující části článku se podíváme na konkrétní faktory s významným vlivem na fyzické i duševní zdraví. Jiří Pantůček, majitel společnosti Green idea a autor tisíce receptur, k těmto tématům přidává i praktické rady využitelné v každodenním životě.

Spánek a spánková hygiena

Spánek je základním pilířem dobrého zdraví a regenerace těla. V dnešní době je však často podceňován, a to zejména kvůli hektickému životnímu stylu. Jaké jsou tedy základní praktiky pro optimalizaci spánkové hygieny?

  • Pravidelný spánkový režim
    Chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den pomáhá stabilizovat rytmus spánku a bdění.
  • Omezení obrazovek před spaním
    Elektronická zařízení vyzařují modré světlo, které může narušit schopnost usnout. Vyhněte se jejich používání alespoň hodinu před spaním.
  • Příprava na spaní
    Rituály před spaním, jako je čtení knihy, meditace nebo teplá koupel, mohou tělu signalizovat, že je čas jít spát. Do své večerní spánkové rutiny můžete zařadit také doplněk stravy Sleepgreen, který působí příznivě na kvalitu spánku.
  • Omezení kofeinu, alkoholu a těžkých jídel
    Vyhněte se jejich konzumaci několik hodin před spaním, aby nedocházelo k narušení spánku.
  • Správná fyzická aktivita
    Pravidelně cvičte, ale vyhněte se intenzivnímu cvičení těsně před spaním. Krátké denní zdřímnutí omezte na 20-30 minut a neodkládejte ho na pozdní odpoledne.

Fit díky přírodě

Zvládání stresu pomocí adaptogenů a tradičních bylin

Stres je v dnešní době nevyhnutelnou součástí života, ale existují způsoby, jak ho lépe zvládat. Jedním z účinných nástrojů jsou adaptogeny – rostlinné produkty, které pomáhají tělu lépe se vyrovnat se stresovými situacemi"Adaptogeny, jako je ašvaganda, rhodiola, ženšen, eleuterokok, klanopraška nebo cordyceps, jsou ceněny pro svou schopnost zvyšovat odolnost organismu vůči stresu a napomáhat jeho přizpůsobení měnícím se vnějším podmínkám,“ říká Jiří Pantůček a dodává: „Tyto rostliny a houby jsou využívány po staletí a na své popularitě získávají právě v dnešní době, kdy přispívají k celkové duševní i fyzické pohodě.“ 

Mezi další účinné bylinky patří meduňka, která uklidňuje nervový systém a zlepšuje spánek, a kozlík lékařský, známý pro své sedativní účinky. Ke snížení stresu a podpoře celkového uvolnění mohou přispět i další tradiční bylinky, jako je heřmánek či levandule. K pocitu duševní vyrovnanosti napomáhá také bylinný komplex Psychická nepohoda bohatý na vitamíny, minerály a další cenné látky.

Faktory zpomalující zkracování telomer:

- minimalizovat stres a kvalitní spánek
- zdravá strava (vysoký podíl rostlinné složky) a hydratace (dostatečný pitný režim) 
- minimalizovat příjem toxinů (kouření, alkohol aj.), detoxikační kúra 1-2 ročně, podpora funkce lymfatického systému
- přátelské vztahy a sociální kontakty
- dostatek pravidelného pohybu
- otužování a masáže (například lymfatické)
- nenosit těsné oblečení
- stav telomer rodičů v době početí

Nootropika jako podpora kognitivních funkcí

Nootropika, látky podporující kognitivní funkce jako paměť, motivaci a koncentraci, bývají běžnou součástí biohackingu. Mají potenciál přispívat k lepšímu mentálnímu výkonu. 

Mezi nejznámější nootropika patří:

  • Kofein
    Zvyšuje bdělost a koncentraci. Najdeme ho v kávě, čaji a některých doplňcích.
  • L-Theanin
    Aminokyselina přirozeně se vyskytující v čajích, která se často kombinuje s kofeinem pro podporu koncentrace bez vedlejších účinků.
  • Ginkgo biloba
    Ginkgo neboli jinan podporuje průtok krve v mozku a může pomoci zlepšit paměť a rychlost zpracování informací.
  • Bacopa monnieri (brahmi)
    Zlepšuje koncentraci, podporuje učení a celkovou duševní jasnost.
  • Omega-3 mastné kyseliny
    Zlepšují funkci mozku a mohou pomoci zlepšit paměť a kognitivní funkce. Najdeme je v rybím oleji a semenech lnu a rakytníku.

Lymfatický systém – klíč k detoxikaci a imunitě

Lymfatický systém je důležitou součástí našeho imunitního systému a hraje podstatnou roli v detoxikaci těla. Tento systém pomáhá odstraňovat odpadní látky z tkání a udržovat rovnováhu tekutin v těle. „Pro podporu lymfatického systému je nezbytný pravidelný pohyb a dostatečná hydratace. Rovněž doporučuji lymfatickou masáž, která může být velmi účinná při odstraňování toxinů z těla,“ zdůrazňuje Jiří Pantůček. A jak vypadá kompletní seznam doporučení pro podporu správné funkce lymfatického systému?

  • Pravidelná fyzická aktivita
    Pohyb je jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit lymfatický tok. Chůze, běh, plavání nebo jóga jsou skvělé pro udržení aktivního lymfatického systému.
  • Zdravá strava a hydratace
    Konzumace potravin bohatých na antioxidanty a protizánětlivé složky podporuje správné fungování lymfatického systému. Mezi tyto potraviny patří ovoce, zelenina a byliny jako zázvor a kurkuma. Naopak příliš mnoho soli a zpracovaných potravin může vést k zadržování vody a zatížení. Dostatečný příjem vody je pro správné fungování systému nezbytný.
  • Lymfatická masáž
    Speciální forma masáže zaměřená na podporu odtoku lymfy z tkání pomáhá odstranit toxiny a zlepšit cirkulaci.
  • Dechová cvičení
    Pohyb bránice při hlubokém dýchání masíruje lymfatické uzliny a podporuje pohyb lymfy tělem.
  • Střídavé teplé a studené sprchy
    Tento postup může stimulovat lymfatický systém a zlepšit cirkulaci. Studená voda způsobuje smrštění cév, zatímco teplá voda je rozšiřuje, což vytváří "pumpovací" efekt.
  • Nošení volného oblečení a vyhýbání se těsným šperkům
    Těsné oblečení a šperky mohou omezit lymfatický tok.
  • Lymfogreen
    Podpořit normálně fungující lymfatický systém můžete také díky unikátní bylinné kompozici Lymfogreen. Tento doplněk stravy přispívá k detoxikaci a celkové očistě těla.

Zodpovědným přístupem k dlouhověkosti a vitalitě

Biohacking umožňuje každému z nás aktivně přispět ke zlepšení kvality života. Správné spánkové návyky, zvládání stresu a podpora lymfatického systému – každý krok směřující k lepší kondici a celkové pohodě má svůj význam. Společnost Green idea tento přístup uznává a nabízí širokou škálu doplňků stravy kombinujících sílu přírodních složek s nejnovějšími vědeckými poznatky. Patří mezi ně především Adapto Green a TL Green z řady Longevity, které jsou navrženy tak, aby podporovaly zdraví buněk a přispívaly k dlouhodobé vitalitě bez ohledu na věk.

Biohacking s Green idea. Jak podpořit zdraví, vitalitu a aktivní život
Biohacking s Green idea. Jak podpořit zdraví, vitalitu a aktivní život

Nákupy Ona Dnes: SLEVA* 20 % na celý nákup s kódem: ONADNES20. Všechny slevové kupóny na www.nakupyonadnes.cz.

Nepropásněte důležité akce a novinky

Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte 15 % slevu na první nákup.