platba a doprava doprava a platba     kontakty kontakty

Přírodní oleje pro dokonalé odličování a péči o pleť

Přírodní oleje pro dokonalé odličování a péči o pleť

| Doba čtení: 8 min |

Odličování make-upu je v každodenní péči o pleť klíčové. Přírodní oleje se díky své schopnosti efektivně čistit pleť a zároveň ji vyživovat stávají pro tento účel stále populárnější volbou. V tomto článku vám prozradíme, které přírodní oleje jsou jako odličovače nejvhodnější a jak je správně aplikovat. Přidáme i tipy pro jejich další využití.

Proč zvolit přírodní oleje pro odličování?

Přírodní oleje mají schopnost rozpouštět nečistoty a make-up. Jsou plné vitamínů, mastných kyselin a antioxidantů, které pleť hydratují, chrání a regenerují. Navíc jsou šetrné k pokožce i životnímu prostředí a jejich používání je jednoduché a přirozené.

Správné používání přírodního oleje pro odličování ve 4 krocích:

  1. Naneste malé množství oleje na suché ruce.
  2. Jemně vmasírujte olej do pleti, aby se rozpustil make-up.
  3. Olej jemně setřete teplým a navlhčeným odličovacím tamponem nebo ručníkem.
  4. Opláchněte obličej teplou vodou a případně použijte jemný čisticí prostředek pro dvojité čištění pleti.

 

Nejvhodnější přírodní oleje pro odličování make-upu

Kokosový olej pro výživu a hydrataci

Kokosový olej je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, antioxidanty a další prospěšné látky. Pleť vyživuje, hydratuje a pomáhá obnovit její zdravý vzhled. Je mimořádně účinný při odstraňování make-upu, včetně voděodolné řasenky, a zanechává pleť jemnou a svěží.

Jojobový olej pro všechny typy pleti

Jojobový olej je vlastně tekutý vosk, který je svým složením nejvíce podobný lidskému kožnímu mazu. 

Náš tip: Kvalitu jojobového oleje si můžete sami vyzkoušet. Umístěte jej do lednice a pokud v chladnu ztuhne, značí to jeho vysokou kvalitu. Čím déle tuhnutí trvá (nebo dokonce olej vůbec neztuhne), znamená to, že je olej rafinovaný či ředěný. 

Díky tomu neucpává póry a je vhodný pro všechny typy pleti. V případě suché, citlivé nebo podrážděné pleti podporuje přirozenou hydrataci. Je vhodný pro šetrné odličování a péči.

Olivový olej pro hloubkovou výživu

Extra panenský olivový olej, získaný z prvního lisování za studena, je bohatý na antioxidanty, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny. Hydratuje pokožku a poskytuje jí intenzivní výživu. Je ideální pro suchou a citlivou pleť a efektivně odstraňuje i silný make-up. Hodí se jak pro péči o pleť, tak o vlasy.

Luxusní mandlový olej

Mandlový olej patří mezi nejluxusnější kosmetické oleje. Je lehký, bohatý na vitamíny, především na vitamín E, minerály a nenasycené mastné kyseliny. Tento jemný a výživný olej je ideální pro suchou a citlivou pokožku. Velmi dobře odstraňuje make-up.

Hroznový olej bohatý na antioxidanty

Olej z hroznových jader je bohatý na oligomerní proantocyanidiny, které jsou silnými antioxidanty, a podporuje zdravý vzhled pokožky. Nezanechává mastný film, proto je vhodný pro smíšenou, mastnou a problematickou pleť. Skvěle funguje jako odličovač make-upu, včetně citlivé oblasti kolem očí.

Arganový olej neboli marocké zlato

Arganový olej, často nazývaný „marocké zlato“, je jedním z nejvzácnějších a nejluxusnějších olejů. Tento olej se získává lisováním za studena z ořechů argánie trnité. Obsahuje vysoké procento účinných látek – tokoferoly, karoten, vitamíny A, E a F a esenciální mastné kyseliny. Díky svým regeneračním a hydratačním vlastnostem je ideální pro suchou, citlivou a zralou pleť. Pomáhá udržovat mladistvý vzhled pleti. Make-up odstraňuje jemně a šetrně.

Zajímavost: Argánie trnitá je velmi odolný strom, který roste pouze v jihozápadním Maroku. Toto území bylo prohlášeno organizací UNESCO za biosférickou rezervaci. Dožívá se stáří až 200 let a dorůstá až do výšky 10 m. Daří se jí v polopouštním prostředí a díky svým hlubokým kořenům odolává vlivům eroze. Slouží jako přirozená bariéra proti rozšiřování pouští.

Plody argánie jsou stále zpracovávány tradičním způsobem berberskými ženami. Proces zpracování je velmi náročný na čas. Na 1 litr arganového oleje se spotřebuje až 30 kg plodů argánie, které jsou podobné olivám. Výroba trvá až 20 hodin.

Regenerační ricinový olej

Ricinový olej se lisuje za studena ze semen ricinovníku. Je známý svými regeneračními a hydratačními účinky a v kosmetice má široké spektrum využití. Obsahuje antioxidanty, jako je vitamin E, dále minerály, mastné kyseliny i bílkoviny. Je vhodný pro suchou a citlivou pokožku.

Zajímavost: Ricin jako takový je prudce jedovatý, avšak po lisování žádné jedovaté látky neobsahuje. Je doporučován jen k zevnímu použití vzhledem ke svým projímavým účinkům.

Jak používat ricinový olej?
Nejdříve ricinový olej vyzkoušejte na čisté a suché pokožce zápěstí. Na pokožku naneste pár kapek a vyčkejte alespoň 12 hodin na případnou reakci. Pokud se neobjeví zarudnutí, svědění ani kopřivka, můžete jej začít používat. Kvůli jeho hutnější textuře doporučujeme olej zředit např. hroznovým olejem. Poté ho jemnou masáží vtírejte na důkladně vyčištěnou pleť.

  • Péče o pokožku, strie, jizvy
    Ricinový olej má silné regenerační vlastnosti a je vynikající pro péči o zhojené jizvy, včetně jizev po císařském řezu. Pomáhá udržovat pokožku mladistvou. Je často používán jako základ pro masážní směsi účinné při pomerančové kůži a striích.
  • Péče o vlasy a vousy
    Ricinový olej podporuje zdravý růst vlasů. Pomáhá je zacelit a zabraňuje jejich dalšímu lámání nebo třepení. Olej používejte nejlépe formou vlasového zábalu. Naneste na mírně vlhké vlasy, vmasírujte do pokožky hlavy a poté rozetřete do délek. Vlasy zabalte a nechte olej působit ideálně přes noc. Poté důkladně vymyjte.
  • Péče o řasy a obočí
    Při pravidelném používání dodává řasám a obočí plnost a lesk. Pokud se vám olej dostane do očí, důkladně je vypláchněte vodou.
  • Péče o nehty
    Ricinový olej zvláčňuje a vyživuje nehtová lůžka, zpevňuje nehty a předchází třepení.
     

Zklidňující avokádový olej

Avokádový olej by ve vaší kosmetické rutině rozhodně neměl chybět. Obsahuje vitamíny A, D a E, které poskytují hloubkovou hydrataci a výživu pokožce, fytosteroly a nenasycené mastné kyseliny. Je vhodný pro suchou a citlivou pokožku, stejně jako pro zralou pleť ztrácející pevnost a elasticitu, či pleť s lupénkou.

Náš tip: Avokádový olej můžete v pleťové kosmetice výborně zkombinovat s mandlovým, šípkovým, jojobovým nebo např. meruňkovým olejem. Ve vlasové kosmetice pak s olivovým, ricinovým nebo arganovým olejem.

Jak používat avokádový olej?

  • Péče o pleť
    Stačí aplikovat jednu až dvě kapky oleje na důkladně vyčištěnou a navlhčenou pleť a jemně vmasírovat. Snadno se vstřebává, zajišťuje hloubkovou hydrataci, regeneruje, zklidňuje a zanechává pokožku vláčnou a hebkou. Olej také skvěle odstraňuje make-up.
  • Péče o vlasy
    Avokádový olej podporuje růst vlasů a zlepšuje jejich lesk a sílu. Je vhodný i pro suché vlasy a roztřepené konečky. Vetřete jej do vlhkých konečků vlasů a neoplachujte.
  • Další využití
    Avokádový olej lze přidat do tělového masážního oleje pro uvolnění svalů. Využijete ho také jako ingredienci do denních krémů, balzámů na ruce, pleťových masek a tělových mlék. Tento olej je také účinný při změkčení tvrdé pokožky na patách.
     

Vzácný růžový olej

Růžový olej je bohatý na antioxidanty a vitamíny. Má zklidňující a regenerační účinky. Zvyšuje pružnost pokožky, zpevňuje ji, hydratuje a vyživuje. Jeho péči ocení zejména citlivá a zralá pleť, vhodný je ale pro všechny typy pleti.

Růžový olej: výroba zpracování

Růžový olej se získává pozvolnou macerací okvětních lístků damašské růže nebo růže stolisté. Nejprve vzniká tzv. růžová voda, teprve další destilací vodní parou a oddělením tekutin je izolován růžový olej. Květy se ručně sbírají brzy ráno, aby vlivem slunečního záření nevyprchaly jejich aromatické silice. Výroba růžového oleje je velmi náročná a omezená, což z něj činí luxusní a vysoce ceněný produkt. Ze tří tun okvětních lístků je možné získat přibližně jeden kilogram oleje. Tak vzniká esenciální růžový olej, který je pro omezenou možnost produkce tak vzácný a drahý, že se v této čisté podobě na trhu v podstatě nevyskytuje.

Levnější náhradou je pak růžový olej, který vzniká tak, že se okvětní lístky růží naloží do směsi luxusních, za studena lisovaných olejů, jako je mandlový, jojobový a šípkový olej. Tento proces trvá několik týdnů, během kterých se uvolňují cenné látky i opojná vůně růží.

Jak používat růžový olej?

  • Péče o tělo
    Růžový olej můžete aplikovat po koupeli na vlhkou pokožku jemnými krouživými pohyby. Pomáhá obnovit elasticitu pokožky. Hodí se i pro relaxační masáže. Olej můžete použít také na suché ruce a chodidla místo výživného krému nebo přidat lžičku do koupele pro vláčnou pokožku.
  • Péče o citlivou a zralou pleť
    Aplikujte pár kapek růžového oleje na důkladně vyčištěnou pleť a jemně vmasírujte. Olej se rychle vstřebá a nedráždí pokožku. Je také vhodný pro odličování make-upu.
  • Péče o vlasy
    Pro zvýšení pevnosti a lesku vetřete olej do délek vlhkých vlasů, nechte působit přibližně hodinu a poté důkladně vymyjte šampónem. Olej můžete použít i na vlasovou pokožku, působení zkraťte na 15 minut a důkladně vymyjte.
  • Další využití
    Růžový olej se hojně využívá v aromaterapii jako afrodiziakum, jeho výrazná aromatická vůně zase při výrobě parfémů a pleťových krémů. Jeho vůně má uklidňující účinek.

Nákupy Ona Dnes: SLEVA* 20 % na celý nákup s kódem: ONADNES20. Všechny slevové kupóny na www.nakupyonadnes.cz.

Nepropásněte důležité akce a novinky

Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte 15 % slevu na první nákup.